C2000: Hytera & Hoofdpijn

26 maart 2025_Op 2 april 2025 is er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek met de vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid over het C2000 communicatie systeem, het gesloten radiocommunicatienetwerk ten behoeve van de organisaties met een wettelijke taak op het terrein van openbare orde, veiligheid en hulpverlening.

Centrale vraag bij de Tweede Kamer: “Hoe kan het C2000-communicatiesysteem zodanig worden verbeterd dat nu en in de toekomst de veiligheid en effectiviteit van hulpdiensten kan worden gewaarborgd?” De gesprekspunten zullen zich voornamelijk richten op de technische beperkingen van het systeem, de ervaringen ermee, verbeteracties op korte termijn, best practices, en de te kiezen strategie voor een optimaler communicatiesysteem.

Het C2000 systeem heeft al jaren de belangstelling van mijngroeve.nl om andere redenen (zie ook https://www.mijngroeve.nl/nl/geschiedenis/c2000-netwerk-werkt-niet-holland-hytera-de-kille-oorlog/ en https://www.mijngroeve.nl/nl/geschiedenis/c2000-voortdurende-disconnectie/.) Een van de leveranciers van het systeem is namelijk Hytera Mobilfunk, de Duitse branch van het Chinese Hytera Communications, dat voor 10% in handen in van de Chinese staat. Hytera Mobilelfunk was het vroegere Rohde & Schwarz Professional Mobile Radio (PMR), dat zo’n 15 jaar geleden werd overgenomen door Hytera Communications. Hytera Mobilfunk is een specialist in de zgn TETRA (Terrestrial Trunked Radio) technologie waarop het C2000 systeem gebaseerd is.

HMF Smart Solutions

Enkele jaren geleden veranderde Hytera Mobilfunk haar naam in HMF Smart solutions, dat belichaamt hoe Mobilfunk met de tijd meegaat door de stap van smal- naar breedband technologieën (5G/6G) te maken en moderne, slimmere produkten te ontwikkelen. Tetra is feitelijk een uitontwikkelde, verouderde technologie. Niettemin kan Hytera Tetra communicatiesystemen nog prima aan de man brengen in met name de Global South, vooral dankzij de ervaringen die HMF via de omvangrijke opdracht in Nederland heeft opgedaan.

Zo berichtte Hytera in September 2024 dat het in samenwerking met HMF een Tetra ACCESSNET-T IP TETRA-trunkingsysteem, soortgelijk als geïmplementeerd in Nederland,  aan regionale gevangenissen in Chili zou gaan leveren en installeren. HMF’s Tetra technologie is een opstap naar de overgang tot modernere technologie in de toekomst. Hytera en HMF’s activiteiten sluiten naadloos aan bij de digital silk road plannen van de Chinese overheid, die deel uitmaken van  het Belt and Road Initiative (BRI) dat digitale connectiviteitsinfrastructuur financiert en ondersteunt in de Global South via support en promotie van Chinese technologiebedrijven, goederen en diensten.

Bijkomend voordeel van de naamsverandering voor HMF is dat de link met het Chinese moederbedrijf dat zoveel negatieve publiciteit kende/kent in het Westen niet langer direct zichtbaar/afleesbaar is. HMF smart solutions benadrukt ook graag dat haar R&D en technologie “made in Germany” zijn, en dat alleen de fabricatie van de apparatuur, terminals en devices bij Hytera Communications in de VRC plaatsvindt.

HMF Smart Solutions GmbH is samen met de 2 andere systeemleveranciers, 2WAY B.V. en eurofunk GmbH, op 2 april 2025 uitgenodigd om te praten over de manier waarop zij gezamenlijk invulling willen  geven aan de betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid van het C2000 systeem.

Gemiddeld worden er dagelijks in Nederland 18.600 portofoons aangemeld via het geavanceerde ACCESSNET® T-IP-systeem van HMF. Mijngroeve en anderen hebben regelmatig gerapporteerd dat er door de gebruikers van C2000 aanhoudende klachten zijn over de functionaliteit, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Toch is de kans groot dat dit missie-kritische communicatiesysteem voor de hulpverleners nog minimaal 5 jaar in leven zal worden gehouden via marginale aanpassingen en verbeteringen totdat er modernere alternatieven beschikbaar komen. 

Op het technische verhaal komt mijngroeve.nl wellicht na 2 april nog terug, vandaag willen we het vooral hebben over de recente ontwikkelingen omtrent Hytera Communications.

Amerikaanse ban op Hytera Communications

Hytera staat al jaren lang op de Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) lijst van verboden bedrijven en is sinds 2017 verwikkeld in een felle juridische strijd met Motorola Solutions, dat Hytera beschuldigt van IP diefstal, patentinbreuk, hacking en wat dies meer zij van haar bedrijfsvoering, walkie talkies/portofoons en Tetra knowhow.  De beschuldigingen van Motorola richting Hytera beslaan overigens vermeende illegale activiteiten die hun oorsprong ergens rond 2007 hebben. 

In een door Motorola aangespannen civiele rechtzaak in de VS werd door de Amerikaanse rechtbank in 2020 besloten dat Motorola recht had op $764M in schadevergoedingen vanwege het illegale gedrag van Hytera in strijd met de zgn Defend Trade Secrets Act van 2016 (DTSA) en de Copyright Act, inclusief schade voortvloeiend uit verkopen van illegale produkten door Hytera in het buitenland. Dit vonnis had m.a.w. een extra-territoriale strekking.

Het bedrag werd na een beroep van Hytera in juli 2024 verlaagd tot $407M door ‘the Seventh Circuit Court of Appeals’. Maar aan het extra-territoriale karakter van het vonnis en de reikwijdte van de DTSA werd niet  getornd.  Het Hof van Beroep merkte op dat Hytera gedurende de zes jaar lopende rechtszaak haar “spelletjes en bedrog heeft voortgezet.” Het Hof stelde verder dat Hytera gestolen documenten had verwijderd, fake bewijsmateriaal had gefabriceerd en elkaar tegengensprekende getuigen had opgevoerd. 

Hytera heeft weliswaar schuld bekend aan het stelen van trade-secrets maar zon en zint vooral op de vernietiging van de conclusie van het Hof dat de  DTSA onder bepaalde omstandigheden buiten de VS van toepassing kan zijn en een eiser bij schending van handelsgeheimen in staat kan stellen de wereldwijde verkopen van de gedaagde te innen.

Supreme Court

Hytera poogde zeer recentelijk zelfs een beslissing af te dwingen bij het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de DTSA geen betrekking kan en mag hebben op gedrag buiten de VS. Maar afgelopen maand weigerde het Hooggerechtshof deze extra-territoriale reikwijdte van de wet op handelsgeheimen te verwerpen of beknotten, waardoor ondermeer de toegekende $407M schadevergoeding aan Motorola van kracht blijft.  

De uitspraak van de Supreme Court herbevestigde tevens dat de deuren van Amerikaanse federale rechtbanken openstaan ​​voor eisers inzake schending van bedrijfsgeheimen, zelfs wanneer een groot deel (of zelfs het grootste deel) van Hytera’s onrechtmatige gedrag buiten de VS heeft plaatsgevonden. De net aangetreden regering Trump heeft Hytera trouwens ook al weer in het vizier en aangekondigd scherp te gaan controleren of het Chinese bedrijf ondanks de FCC ban toch nog illegaal zaken doet in de VS.

Dat dat onrechtmatige gedrag gedeeltelijk buiten de VS heeft plaatsgevonden is tijdens de verschillende processen wel duidelijk geworden. Zo liet Motorola in de civiele zaak bewijs zien dat werknemers van Hytera in Maleisië een Motorola broncode illegaal hadden gedownload van Motorola’s server in Illinois, VS. Die broncode werd vervolgens gekopieerd en gebruikt voor de verkoop van Hytera devices.

Amerikaanse strafzaken

In Oktober 2024 werd ook bekend dat op 7 juni 2022 een aanklacht  onder zegel was ingediend bij de U.S. District Court voor het Noordelijke District van de “Illinois Eastern Division”, waarbij leden van een intelligence unit van het Chinese leger werden beschuldigd van het hacken van het computernetwerk van Motorola Solutions en het downloaden van meer dan 1.000 documenten, waaronder concurrentie-informatie over Hytera Communications.

Een van de leden van unit werd geïdentificeerd als Dhr. Jia Wei: hij wordt nu officieel gezocht door de Amerikaanse overheid samen met 4 anderen. Allen bevinden zich waarschijnlijk in de VRC. De  aanklacht werd in oktober 2024 ontzegeld en publiekelijk bekend gemaakt. De hackoperatie gebeurde zo’n 35 uur nadat Motorola Solutions in maart 2017 zijn civiele rechtszaak wegens diefstal van bedrijfsgeheimen tegen rivaal Hytera Communications had aangespannen…Hytera verweert zich vooralsnog door te stellen dat het om individuele hackers gaat die geen enkele band met het bedrijf zouden hebben.

In 2021 startte het Amerikaanse ministerie van Justitie al een strafzaak tegen Hytera en zeven van haar werknemers, waaronder R&D directeur Gee Siong (G.S.) Kok, een ex-werknemer van Motorola in Maleisië. De aanklacht van de federale grand jury omvatte 21 criminele schendingen van handelsgeheimen, waaronder deelname aan een tien jaar durende criminele samenzwering met medeweten van Hytera’s management om trade secrets en DRM (digital mobile radio) eigendomsinformatie van Motorola Solutions te stelen en misbruiken. Kok bekende uiteindelijk schuld in 2023, waarbij Hytera zich verdedigde door te stellen dat het om individuele rotte appels en illegale acties zou gaan waarvan Hytera geen enkele weet zou hebben gehad. In januari 2025 heeft Hytera een schikkingsvoorstel gedaan in deze strafzaak, waarvoor de finale uitspraak in November 2025 gepland staat. Hytera kan een nieuwe boete tegemoet zien.

Patent inbreuk

Hytera was de afgelopen jaren ook verwikkeld in enkele patent inbreukzaken die door Motorola in Europese en Australische rechtbanken werden ingebracht. Daarbij werd door deze rechtbanken de extra-territoriale reikwijdte van de DTSA niet altijd of soms slechts gedeeltelijk erkend.  Evenmin werden al deze patentzaken door Motorola gewonnen. Zo herriep bijvoorbeeld in maart 2023 het hof van Beroep in Düsseldorf een eerdere uitspraak uit 2018 van een lagere rechtbank uit die stad die stelde dat Motorola recht had op financiële genoegdoening, waaronder schadevergoeding vanwege inbreuk op Motorola’s  Europees octrooi EP 2 342 851 B1 door Hytera Mobile Funk & Hytera betreffende zgn Pseudo-Trunking/TDMA directe modus/TX-geen radiofunctionaliteit.  Het Hof van Beroep in Düsseldorf oordeelde dat het patent in kwestie niet was geschonden en wees de klachten van Motorola af.

Het zal desondanks niet langer verbazen dat HMF Smart solutions de bezoedelde reputatie van haar moederbedrijf zo ver mogelijk buiten het zicht en de discussies van de rondetafel bijeenkomst van 2 April zal willen houden. Motorola Solutions zal niettemin onverminderd doorgaan met haar pogingen om de schadevergoeding van meer dan $407M uit de civiele zaak tegen Hytera Communications te innen. Nieuwe zaken en boetes hangen het moederbedrijf van HMF bovendien boven het hoofd en de Trump regering zal naar verwachting de druk op Westerse overheden weer gaan opvoeren om nog aanwezige Chinese technologie in kritieke communicatie infrastructuur van bedrijven zoals Huawei en Hytera volledig te verwijderen.

Hoofdpijn

De leden van de Vaste Kamercommissie zouden er dan ook goed aan doen om in ieder geval en opnieuw te beseffen dat we het bij Hytera Communications volgens de eigen EU normen m.b.t. tot veilige telecom infrastructuur over een uiterst risikovolle en onbetrouwbare leverancier hebben uit een land dat tot de wereldtop van door de staat gesponsorde cybercriminaliteit behoort. Hytera is vanzelfsprekend ook belangrijk leverancier aan het veiligheidsapparaat van de VRC, dat door de Tweede Kamer vaak kritisch wordt beoordeeld, denk aan de situatie in Xinjiang en Tibet.

De rechtzaken die nog immer tegen Hytera Communications lopen bezorgen het Chinese moederbedrijf ongetwijfeld de nodige hoofdpijn en betekenen tevens een voortdurend (financieel) risiko voor (de bedrijfsvoering van) HMF smart solutions, naar de inschatting van mijngroeve.

Het Ministerie van JenV werkt onder de naam Vernieuwing Missiekritische Communicatie (VMX) inmiddels aan plannen voor modernere missiekritische communicatie. Beoogd wordt dat deze nieuwe missiekritische communicatie mogelijkheden biedt voor spraak, data en beelden. Daarnaast zal het ook betere binnenhuis-en buitenhuisdekking bieden. Maar dit moderne systeem is dus nog toekomstmuziek.

Het beheer van C2000 is sinds 2004 een taak van een multidisciplinair bestuurd zelfstandig onderdeel van de politie en inmiddels in handen van de Landelijke Meldkamer Samenwerking (LMS). Het LMS schrijft in haar inbreng voor de bijeenkomst van 2 April wat betreft een toekomstig communicatiesysteem hetvolgende: “liefst zien wij dat geïnvesteerd wordt in oplossingen die te koppelen zijn aan de toekomstige missiekritische voorzieningen in Nederlands en in Europees verband.”

Ben benieuwd of HMF Smart Solutions in dat kader dan nog zal worden beoordeeld als Europees en deel kan blijven uitmaken van zo’n toekomstige oplossing. Of dat het vertrouwen in haar kunnen en haar betrouwbaarheid door haar moederbedrijf al onherstelbaar zijn geschaad.

Voor de komende 5 jaren lijkt Nederland niettemin vast te zitten aan C2000 inclusief HMF Smart Solutions, ondanks het gebrek aan vertrouwen van de gebruikers in het huidige systeem en de bedenkelijke reputatie van HMF’s moederbedrijf. In 2016 werd er door het Nederlands kabinet van start gegaan met de vernieuwing van het C2000 systeem tegen een geschat budget van 167M euro. Inmiddels komen de kosten al ver boven de 200M euro uit.  Hytera is niet de enige met hoofdpijn.

Zie bijv ook:

https://industrialcyber.co/critical-infrastructure/us-fcc-launches-probes-into-ccp-linked-entities-amid-national-security-concerns/

https://www.lightreading.com/business-management/doj-accuses-china-s-hytera-of-stealing-motorola-ip

https://urgentcomm.com/land-mobile-radio/u-s-government-hytera-communications-share-key-evidence-arguments-for-february-criminal-trial

https://www.penningtonslaw.com/news-publications/latest-news/2025/enforcing-us-judgments-when-it-doesn-t-pay-to-multiply-your-award-motorola-v-hytera

https://news.bloomberglaw.com/ip-law/motorola-ices-win-as-justices-let-trade-secret-laws-reach-stand

https://www.reuters.com/legal/government/chinas-hytera-pleads-guilty-stealing-motorola-solutions-radio-technology-2025-01-14/

https://www.motorolasolutions.com/newsroom/press-releases/hytera-pleads-guilty-to-felony-for-conspiring-to-steal-trade-sec.html

https://www.kwm.com/au/en/insights/latest-thinking/full-court-of-australia-examines-complex-copyright-and-patent-law-appeal.html

https://www.sunsteinlaw.com/publications/large-theft-of-trade-secrets-sets-a-record-damages-award-under-the-dtsa