Kraker van de week #4: Psycho Killer van Psycho/Griekenland

image: © publicity photo Psycho Killer No copyright infringement intended. All rights belong to their respective copyright owners.

Kraker van de week: # 4

Iedere week wordt er in mijngroeve een verborgen of vergeten vinyl schat opduikeld, die kraakt, schuurt, ontzet, paait, raakt oftewel de kriebels veroorzaakt.

LP Psycho, “Montage Fatal”, 1982

Denk je aan Griekse Pop, dan denk je allereerst aan Demis Roussos, Nana Mouskouri, Vicky Leandros en daarna wellicht aan Vangelis en Mikis Theodorakis. Het expirimentele new wave duo Psycho, bestaande uit Dora Antoniadou en Stefanos Kotatis (Nina Hagen/Kate Bush meets David Byrne in Kareila, Attikis) weet internationaal nooit door te breken. In een vrij rudimentaire jaren ’80 synthesiser produktie nemen ze op de LP “Montage Fatal” uit 1982 eerst Psycho Killer van de Talking Heads onder handen. Na 40 seconden maakt zangeres Antoniadou een spectaculaire entree in dit nummer. De frêle Griekse blijkt over een behoorlijke strot te beschikken!

Psycho met een memorabele cover van Psycho Killer, van de LP Montage Fatal, 1982

De eigen songs op deze LP zijn jammer genoeg niet allemaal even sterk, de produktie is soms te kitscherig. Op het nummer “The Prisoner” speelt trouwens Gary Wright van Spooky Tooth op keyboards mee. De band maakt nog een tweede LP in 1987, getiteld “40 days”, alvorens het voor gezien te houden. Zangeres Antoniadou is terzelfdertijd ook nog lid van een Griekse Eurodisco band, Anno Domini. Na 1987 zijn er geen sporen van Dora’s zangtalenten meer te vinden: op Griekse internet sites wordt geschreven dat een auto ongeluk al in 1987 een einde aan haar leven maakt. Anderen beweren dat zij in 2003 door kanker komt te overlijden.

Als Grieks toetje, Psycho met “The Prisoner”, gedragen door Dora Antoniadou’s opera-achtige zang

Psycho “The Prisoner”, LP montage fatal, 1982