Ajax – Huawei : cont(r)act verbreken?

image copyright © pixabay.com

05/24/2019_In een eerder artikel maakte ik al gewag van de speciale band van Nederland en Ajax met Huawei, die onder druk is komen te staan door Trump’s optreden tegen de Chinese telecom gigant:

De VS doen alles om Europa te weerhouden om met Huawei in zee te gaan inzake de aanleg van 5G infrastuctuur. De Amerikaanse president heeft deze week China (en de landen in de wereld die nog niet aan zijn kant staan) de duimschroeven verder aangedraaid door Huawei’s 5G produkten en apparatuur als een bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid te bestempelen en op de lijst van verboden produkten te plaatsen, waarmee hij het tegenstribbelende Europa definitief voor het blok plaatst. Zal Europa Huawei laten vallen of niet? Belangrijke chip- en software leveranciers aan Huawei zoals Qorvo, Panasonic, ARM en Google hebben hun diensten en leveranties aan de Chinese gigant per onmiddellijk stop gezet, de Europese chip leveranciers (STMicroelectronics, Infineon, NXP) staan in dubio: zullen ze door Amerika worden bestraft indien ze voortgaan met hun handel met Huawei?

De Nederlandse overheid en Europa lijken vanaf het begin te zijn verrast door het optreden van de Amerikaanse president. Dit Amerikaanse beleid tegen Huawei komt echter niet uit de lucht vallen, het wantrouwen tegen het Chinese bedrijf wordt al meer dan een decennium breed in Amerika uitgemeten en gedragen. Europa en Nederland hebben tot op de dag van vandaag geen duidelijk weerwoord op de Amerikaanse verwijten aan het adres van Huawei en China. Rutte c.s. zijn nog altijd druk bezig met het voltooien van “een China-strategie en 5G risk assessment”. De Europese Raad heeft verordeneerd dat alle EU lidstaten hun risico analyse eind juni 2019 klaar moeten hebben waarna het EU agentschap voor cybersecurity met een ge-coördineerd eindrapport zal komen gebaseerd op de analyses van de individuele lidstaten.

Alles wat de Nederlandse regering tot dusver heeft weten te produceren is een karige China notitie aan de Tweede Kamer gedateerd 15 mei 2019. Er wordt met geen woord gerept over het Huawei probleem, dat onderwerp komt immers pas eind juni ter sprake. Ontvangt in 2018 Huawei nog een onderscheiding uit handen van Rutte voor haar grote investeringen in Nederland en voortreffelijke bijdrage aan de Chinees-Nederlandse samenwerking, in de recente notitie predikt de regering dat Nederland zich vooral constructief-kritisch tegenover China moet opstellen: “het wil op basis van gedeelde belangen met China samenwerken, met oog voor ideologische verschillen…Maar we moeten ook oog hebben voor bijvoorbeeld (economische) veiligheid, cyberspionage, beïnvloeding en onze normen en waarden. Kortom het kabinet wil kansen grijpen waar het kan, maar ook beschermen waar het moet”, aldus de notitie.

De Nederlandse regering poogt nadrukkelijk in al haar communicatie over China zowel Washington als Beijing niet tezeer voor het hoofd te stoten. Europa, in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, heeft tot dusver publiekelijk geweigerd Huawei als 5G provider uit te sluiten. Tot op heden verkondigt men aldaar Huawei gedeeltelijk te willen weren, een positie die Rutte wellicht ook prefereert (?). Nu de Trump regering Huawei in de ban heeft gedaan, is het de grote vraag of Europa en Nederland zullen/durven voortgaan met deze nobele intentie om een gulden middenweg te bewandelen.

Het meest ironische van dit alles is wel dat Trump in 2016 de verkiezingen wint met de boodschap dat de VS zo’n beetje hun ondergang tegemoet gaan en dat traditionele industrieën als kolen en staal moeten herrijzen. Hij spreekt graag met veel dédain over Silicon Valley. Maar in zijn strijd tegen China leunt Trump sterk op datzelfde Silicon Valley. Als het laatste jaar iets heeft bewezen is dat Silicon Valley en de Amerikaanse hi-tech nog oppermachtig is. Huawei zal moeilijk kunnen overleven zonder support van Amerikaanse chip suppliers als Qualcomm en Qorvo en de diensten van Google. Zoals al in het geval van ZTE is bewezen, de VS kunnen China’s hi-tech bedrijven genadeloos lamleggen.

Vanzelfsprekend zullen de Chinezen er nog meer op gebrand zijn hun afhankelijkheid van Amerikaanse hi-tech te beperken en de ontwikkeling van een eigen halfgeleider industrie aan te jagen. Europa heeft in vele opzichten de digitale revolutie gemist. Er is geen Europese versie of geloofwaardige tegenspeler van Facebook, Google, Apple, Amazon etc. Wat betreft 5G zijn de Europese deuren aanvankelijk wagenwijd voor Huawei opengezet, ook door Nederland. Wel zijn er natuurlijk nog de Europese chip fabrikanten STM, IFX, NXP en de telecom reuzen Ericsson en Nokia. En leiders op het vlak van cybersecurity en encryptie als Gemalto/Thales en Idemia , cruciaal voor cloud database management. Is Europa m.a.w. werkelijk niet in staat om ook zonder deelname van Huawei een 5G netwerk tijdig en veilig over heel Europa van de grond te krijgen?

Ik ben benieuwd wat Europa uiteindelijk gaat inbrengen tegen het ambitieuze, gewantrouwde China en het intimiderende Amerika met zijn “America first policy” dat zelfs indien Trump van het toneel verdwijnt zal voortleven in delen van de Amerikaanse handel en politiek. Hoe gaat Europa zich wapenen tegen de grootmachten VS en China, kan of wil het een eigen, krachtige en onafhankelijke hi-tech/ICT industrie (maar ook auto-industrie!) koesteren en garanderen voor de toekomst? Gaan Europa en Nederland kritischer kijken naar overnames van Europese hi-tech ondernemingen niet alleen door Chinese maar ook door Amerikaanse bedrijven? Wil Europa berusten in de Amerikaanse technologische dominantie? Is Amerika nog een betrouwbare partner? Gaat Europa ervan uit dat Amerikaanse en Europese economische- en veiligheidsbelangen in de toekomst toch voornamelijk weer synchroon zullen lopen ondanks alle huidige commotie onder Trump? We hebben Rutte en de Nederlandse politieke partijen niet of nauwelijks gehoord over deze onderwerpen in de Europese verkiezingscampagne.

Wat ik in februari 2019 trouwens niet wist is dat Ajax/Amsterdam Arena in November 2018 het technologie samenwerkingscontract met Huawei in principe al voor 5 jaar heeft verlengd tijdens de smart city expo in Barcelona. De Johan Cruijff Arena moet een speerpunt worden in een uiterlijk in 2020 te lanceren 5G mobiel netwerk waarvan de verschillende overheidsdiensten, de toeschouwers, de omliggende woonboulevard, het station, omwoners en bedrijven zouden gaan profiteren. Men droomt groots van de Arena als “the world’s smartest stadium” maar heeft zich klaarblijkelijk minder afgevraagd of dat wel zo slim is om met behulp van Huawei te doen. Onderwijl heeft Amerika de frontale aanval op Huawei geopend…

In Amsterdam waar men doorgaans niet op zijn mondje is gevallen is het nu oorverdovend stil over de 5G plannen van de gemeente, Ajax en het stadion met de Chinese sponsor. Opvallend is wel dat er in de Nederlandse media plotsklaps veel meer verhalen opduiken over Chinese bespiedingen: eerst over een oude ASML zaak en dan op 16 mei het bericht in de Volkskrant dat de AIVD een onderzoek is gestart naar betrokkenheid van Huawei bij Chinese spionage in Nederland…Mocht de Nederlandse regering overstag gaan en besluiten Huawei niet een beetje maar volledig te weren dan zal ze toch graag willen argumenteren dat deze beslissing niet tot stand is gekomen onder Amerikaanse druk maar na “grondig eigen, onafhankelijk onderzoek”…. En Rutte zal dat ongetwijfeld veel beter kunnen verwoorden dan ik hier.

In Amsterdam, bij Ajax, de Arena en de gemeente wacht men ondertussen in hoogspanning de eindconclusies van het kabinet over Huawei af. De definitieve risico analyse zal vermoedelijk bepalen of de club in gesprek blijft met de Chinese partner of de verbinding zal verbreken, waarmee de droom van smartest stadium in the world zal vervliegen (of juist toch niet?)…kortom, wordt vervolgd…